Povestea celui mai iute sos produs vreodată in România
incepe simplu, acum mai bine de 20 de ani și se datorează sutelor de chelneri,
bucătari și patroni de restaurante care, atunci când le ceream ceva picant, mă
tratau cu cu ketchup, piper, castraveți murați sau neputință. Inițial, m-au
determinat să umblu cu o sticluță de sos ( al cărui nume deja nu-l mai pot
dezvălui, il păstrăm pentru tricourile ce vor urma) după mine, in rucsac sau în
torpedou. Uneori in ambele. Și în suflet cu o nedumerire vizavi de ce înțelege
poporul ăsta român atunci când îi spui cuvântul “picant”. Poate acru? Poate gogoșar? Poate ceva de mamă? Poate
Nicoleta Luciu? Poate poate?
În continuare, rămâne un mister.
Să fim înțeleși, am intâlnit și români
nefericiți ca mine, care acceptă provocări culinare și cărora ochii li se aprind
odată cu limba și sufletul când se întâlnesc cu un ardei bine la o ciorbă. Dar
sunt cazuri atât de rare și de speciale încât am ajuns să ne unim în secte și
grupuri exclusiviste ce se întâlnesc in fapt de vineri seară in bucătării
private. Societăți oculte ce complotează și compilează rețete și metode de
gătit în jurul oalei de curry, a uleiurilor inroșite de iuțenie, a hreanului-vicleanului
din wasabi și a altor nenumărate alchimii. Uneori primim și ucenici, îi inițiem
în tainele Bunului Jalapeno și îi privim cu malefică satisfacție cum se zbat
apoi in chinurile Supremului Naga Jolokia. Partea proastă e că majoritatea supraviețuiesc
și apoi revin și ne mănâncă toată mâncarea.
![]() |
united colors of life |
Dar de ce suntem totuși atât de puțini români
in casta asta tot nu pricep. S-o dăm pe
bune, grecii mai știu ce-i aia ”iute”, rușii mai scapă câte o mână largă de
hrean in muștar, iar dacă o luăm spre Vest evoluăm pe scara Scoville și pe masa
cetățeanului local de la Paprika spre Peperoncino. Nici nu intru în detalii cu
ce au de oferit Asia, Africa sau America Centrală și de Sud, pentru că artileria
grea acolo se crește…
Oricum ar
fi, vreau să revin și să le mulțumesc acum și aici sus-numiților chelneri și patroni
de restaurant. Fără ei probabil că nu aș fi ajuns niciodată să-mi doresc să
dovedesc lumii că din neaoșii ardei românești se poate crea ceva ce poate fi
numit picant pe limba oricui ar ajunge.
De ce să fiu nerecunoscător? Am căutat,
descoperit și experimentat lumea viu colorată
a mirodeniilor și datorită boantei lipse de imaginație a bucătarilor care,
atunci când spun “condimente”,
se referă în fapt la sare și la piper (și un pic de Vegeta, sssst! secretul chef-ului).
Dedicăm așadar acest prim post, ca pe o scuză, tuturor
farfuriilor mai plictisitoare decât ora de educație civică cu care am avut
ocazia să ma întâlnesc in viață.
Rămâneți cu Bine! De Doamne Ferește.
Rămâneți cu Bine! De Doamne Ferește.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu